Fullt hus under åpning av fotoutstilling i Fredshuset.

Mandag 19. mai ble den nyoppussede tredjeetasjen i Fredshuset fylt til randen for første gang. Vandreutstillingen ”40 barn – 40 kameraer” viste seg å ha bred appell i Risør. Fotoutstillingen består av 800 bilder, både fra en flyktningleir nordøst i Thailand og fra livet i Burma. Alle bildene er sett med barns øyne.

I et lokale som var pyntet med flotte fotografier og burmesiske tradisjonelle tekstiler ble publikum ønsket velkommen av Kristin Aasbø fra Risør Flyktningkontor. Aasbø fortalte om vandreutstillingen som allerede er blitt vist flere steder i Vest-, og nå Aust-Agder. Det oppleves som naturlig å vise den i Risør, som siden 2004 har bosatt 47 burmesere. Aasbø takket Fredshuset for å gi rom til denne utstillingen som vises fram til 1. juni.

Personlige erfaringer og faktaopplysninger

Åpningen ga rom for personlige erfaringer og faktaopplysninger om Burma. Kaw Moo fortalte om Burmas nyere historie og politikk. Utfordringer knyttet til Burmas mer enn hundre etniske grupper ble skissert, samtidig som tilhørerne fikk vite at Risør har bosatt burmesere fra to av de ti mest folkerike gruppene, nemlig etniske burmanere og karen.

Moo Moo Rah og Paw Ek Gay fulgte opp med sine personlige historier, både fra livet i en flyktningleir i Thailand og fra livet i Norge i ettertid.

Fra åpningen av fotoutstillingen i Fredshuset, RisørFra åpningen av fotoutstillingen i Fredshuset, RisørFra åpningen av fotoutstillingen i Fredshuset, RisørFra åpningen av fotoutstillingen i Fredshuset, RisørFra åpningen av fotoutstillingen i Fredshuset, RisørFra åpningen av fotoutstillingen i Fredshuset, RisørFra åpningen av fotoutstillingen i Fredshuset, RisørFra åpningen av fotoutstillingen i Fredshuset, RisørFra åpningen av fotoutstillingen i Fredshuset, RisørFra åpningen av fotoutstillingen i Fredshuset, RisørFra åpningen av fotoutstillingen i Fredshuset, RisørFra åpningen av fotoutstillingen i Fredshuset, RisørFra åpningen av fotoutstillingen i Fredshuset, RisørFra åpningen av fotoutstillingen i Fredshuset, RisørFra åpningen av fotoutstillingen i Fredshuset, RisørFra åpningen av fotoutstillingen i Fredshuset, Risør

Foto: Per Lunden

- I Thailand forstod jeg ikke hvor dårlig jeg ble behandlet, det var først da jeg kom til Norge at jeg skjønte hvordan et menneske skal bli behandlet. I Thailand ble jeg behandlet som et dyr, nå føler jeg meg som et menneske, fortalte Moo Moo Rah.

For alle tre var det spesielt å åpne denne utstillingen akkurat nå. Selv om ingen av dem har familie i akkurat de syklonrammede områdene i Burma, tenker de mye på katastrofen som får utspille seg i hjemlandet uten at det internasjonale hjelpeapparatet får slippe til.

- Selv om min familie er trygge i Norge, tenker jeg mye på folket i Burma, nå i disse vankelige tider. De trenger hjelp! Dette var oppfordringen fra Paw Ek Gay før arrangementet ble avsluttet med sang og musikk. 

For de som gikk glipp av denne første begivenheten, må gjøres oppmerksom på burmesisk kulturettermiddag i Fredshuset forstkommende lørdag kl. 14.00.

Hjelp syklonofrene i Burma! Bruk kontonummer 10, eller ring 82044003 (konto belastes med 175 kroner)

Dette er en fellesaksjon av Redd Barna, Røde Kors, Kirkens Nødhjelp, Flyktningehjelpen, Norsk Folkehjelp og CARE.