Nyhetsarkiv 2010

Elever i fredsparken til Nobels utdelingen

Fakler lyste opp Fredsparken da Aktive Fredsreiser markerte menneskerettighetsdagen 10. desember.  Rundt 80 elever fra voksenopplæringen i Risør trosset snø og kulde for å delta på seremonien. I forbindelse med utdelingen av Nobels Fredspris ble Liu Xiaobo hedret gjennom nedleggelse av navnestein.


Torvet i Sutukoba

I slutten av november dro 19 spente turdeltagere til Gambia og landsbyen Sutukoba. De kom tilbake med mange opplevelser i bagasjen. Torsdag 9. desember klokken 19.00 inviterer Sutukobas Venner til åpent møte på Fredshuset der man kan høre om årets tur.


Liu Xiaobo

10. desember er den Internasjonale Menneskerettighetsdagen. Denne dagen blir også Nobels Fredspris delt ut til Liu Xiaobo. Aktive Fredsreiser markerer dette med å legge ned stein i Fredsparken. Elever på VIRK - voksenopplæringen i Risør bidrar med taler og dikt.


Tidligere KZ-fanger vedtar Fangenes Testament

Tidligere KZ-fanger ønsker med Fangenes Testament å inspirere til arbeid for fredens sak. Slik at deres dyrekjøpte erfaringer, kan komme fremtiden til nytte, selv når de ikke lenger kan bidra aktivt.
Tidligere KZ-fanger vedtar Fangenes Testament
29.11.2010


Tom Hatlestad og Helga Arntzen

Fotograf Tom Hatlestads fotodokumentariske utstilling Tracing Freedom viser at det er mange veier og kanaler som fører til forsoning. Mandag 22. november mottok en ydmyk og rørt Hatlestad Blanche Majors Forsoningspris på Litteraturhuset i Oslo. Sentralt på utdelingen var ordet frihet.


Albert Watne

Lørdag 20. november 2010 kom den triste meldingen om at vårt tidsvitne Albert Watne fra Kristiansand er død. Albert Tomas Watne ble født 26. september i 1921, som det sjette av i alt 9 barn i familien Watne i Mykland.


Håndballspillere for Fredshus i Gambia

J12 og J13 fra Risør Håndballklubb samlet inn hele 15.290 gjennom å selge gavekort på ”murstein”. Inntekten fra salget går til byggingen av et nytt IT-bygg/Fredshus i tilknytning til universitet i Gambia.


Edvard Eriksen

Sachsenhausen fange nummer 71937 - Edvard Eriksen - døde lørdag 13. november 2010. Han var et av de mange tidsvitnene som stilte sine erfaringer til rådighet da Helga Arntzen startet opp med de holdningskapende tematurene i 1992.
Som tidligere konsentrasjonsleirfange hadde han bevitnet en epoke av europeisk historie, da menneskeverdet ble vurdert ut fra om man tilhørte” en gren” av den germanske rase.


Tom Hatlestad

Årets forsoningspris deles ut i Kjelleren på Litteraturhuset i Oslo, mandag 22. november. Det legges opp til et innholdsrikt program med blant annet fotograf Morten Krogvold som skal si noe om prisvinneren. Filosof Tore Frost er hovedforedragsholder og stiller spørsmålet ”Frihet- hva er det?”. Snart plateaktuelle Kristin Minde bidrar musikalsk med sin vakre stemme. Arrangementet er åpent for alle. 


I tro på sine visjoner...

Leif Heimstad var en av nøkkelpersonene i Konvoibyen i Risør, og han hadde en unik erfaring å bygge på da han startet opp med dette prosjektet. Sammen med kona Else ledet han senteret i over 40 år, og de ble med rette betegnet som ”Konvoibyens mor og far”.
Konvoibyen er et unikt tilbud til krigsseilerne fra annen verdenskrig. De vil at anlegget også skal bli et hjem for norske FN-soldater med senskader, slik det har vært et hjem for traumatiserte krigsseilere.
I tro på sine visjoner....
Nekrolog Leif Heimstad
10.11.10


Et tidsvitne har trådt ut av rekken

Det er med vemod vi mottok beskjeden om Odd Fjælbergs bortgang 29. oktober. Undertegnede er en av dem som var så heldig å få reise med Fjælberg tilbake til konsentrasjonsleirene, og få høre ham selv fortelle sin historie. Slikt gjør inntrykk, for det er ikke noen som kan formidle historien bedre enn de som selv opplevde den.
Nekrolog Odd Fjælberg
05.11.2010


Fortjenestemedaljen til tidsvitne Odd Fjælberg

Odd Fjælberg

Odd Fjælberg (88) mottok mandag 19. oktober Kongens fortjenestemedalje i sølv for sin innsats under krigen og for sitt viktige bidrag som tidsvitne for Hvite Busser og Aktive Fredsreiser.

Det er med vemod vi mottok beskjeden om Odd Fjælbergs bortgang 29. oktober. Nå er Fjælberg trådt ut av tidsvitnenes rekker, men han har tråkket opp tydelige spor.

Flere hundre norske skoleungdommer har fått være med ham på tur, eller hatt besøk av ham på skolen, og fått høre han dele av sin dyrekjøpte, men rike kunnskap.
Vi lyser fred over Odd Fjælbergs minne.
Tidsvitne Odd Fjælberg
Artikkel i Solabladet (åpnes i ny fane)
10.11.10


Else Lømo-Hansen

Ved Else Margrethe Lømo-Hansens bortgang har enda et av våre tidsvenner trådt ut av rekkene.
Else ble født i Oslo den 29. august 1929, og hadde en trygg og god oppvekst på Skjetten i Skedsmo kommune.
Else var ennå ikke fylt 11 år da krigen kom til Norge, og okkupasjonsmakten skulle etter hvert få stor innvirkning på familien.


Besøk fra Risør Barneskole

24. oktober blir FN 65 år gammel. Fjerde trinn fra Risør barneskole var hovedgjestene under markeringen på Fredshuset på fredag. Elevene kom med mange viktige kommentarer og meninger underveis. Selv om FN- dagen ble markert på forskudd satte ikke det en demper på feiringen.

Bursdagen til FN
23.10.10


Nobels Fredspris 2010

Alfred Nobel Fredspris 2010

”Ingen makt kan blokkere menneskets ønske om frihet” skrev Liu Xiaobo i Aftenpostens kronikk tidligere i år. Fredag 8. oktober ble han tildelt fredsprisen for hans lange og ikke-voldelige kamp for sentrale menneskerettigheter i Kina. Den Norske Nobelkomiteen slo dermed nok en gang fast at det er en nær sammenheng mellom menneskerettigheter og fred.
Nobels Fredspris 2010
11.10.2010


Terrorfrykt i Europa

Angående dagens terrortrussel i Europa.
Etter telefon til UD har vi fått opplyst at de ikke har grunn til å gå ut med advarsler eller råde oss fra å reise i Europa. Vi vil følge med på UDs og Tysklands og Polens ambassades hjemmesider. Vi vil fortløpende oppdatere våre reiseledere og våre grupper.
05.10.10


FN's fredslogo

- Fred opprettholdes ikke gjennom makt, bare gjennom forståelse, sa Albert Einstein. Gjennom historien har vi sett mange eksempler på at Einstein hadde rett.  Utdannede, opplyste ungdom skaper grobunn for fred, sikkerhet og bærekraftig utvikling.

Fred = fremtid
17.09.2010


Roseseremoni i kvinneleiren Ravensbruck

Trond- Arvid Isaksen fra Ibestad var med som far på skoletur til Tyskland og Polen. Han satt igjen med mange inntrykk og sendte oss en mail med sine refleksjoner etter turen. Vi setter veldig pris på alle tilbakemeldingene vi får fra dem som reiser med oss. Det viser engasjementet som oppstår og hvilke innvirkning  turene har på dem som reiser – det gjelder både foreldre, lærere og elever.


Film fra Landeskogens sommerfest

Film av Alf Andersen
18.08.2010


Landeskogen

Flott og fredlig var beskrivelsene som gikk igjen blant de frammøtte på Landeskogen sist lørdag. Aktive Fredsreiser arrangerte sommerfest og bortimot møtte 150 mennesker opp. Lokale, Risørfolk og andre langveisfarende fikk se det ferdige resultatet av utvendig oppussing av hovedbygningen. Daglig leder Helga Arntzen planlegger nå videre drift og utvikling av Fredssenteret.


Det Internasjonale Ungdomsåret

12. august blir den Internasjonale Ungdomsdagen markert for 10. gang og temaet er ”DIALOG OG GJENSIDIG FORSTÅELSE”. Markeringen er starten på FNs internasjonale år for ungdom, bakgrunnen for året er at man vil styrke ungdommens engasjement og deltakelse. FN bidrar til dette gjennom å samle alle feiringer, markeringer, seminarer og andre måter ungdom kan involvere seg i.


Fredssenter på Landeskogen tar form

Det nærmer det seg slutten på utvendig oppussing av det store hovedhuset på Landeskogen. Lørdag 14. august arrangeres sommerfest på Landeskogen der interesserte kan se resultatet av sommerens arbeid. Det er satt opp gratis transport fra Risør.
Fredssenter på Landeskogen tar form
11.08.10


Nelson Mandela

18 juli fyller Nelson Mandela 92 år, i år vil feiringen få en ny dimensjon. FNs generalforsamling har bestemt at dagen skal markeres årlig for å hedre Mandelas bidrag til fred, forsoning og menneskerettigheter i verden. Nelson Mandela vil bli den første nålevende personen som får sin egen internasjonale dag.


Helga Arntzen ved minnestenen over ofrene i Srebrenica

I juli 1995 ble 8500 muslimske menn og gutter massakrert i byen Srebrenica. Byen var av FN erklært som såkalt sikker sone, men byen ble likevel invadert av den serbiske hæren under ledelse av Ratko Mladic. Hendelsen har senere blitt et symbol på det omfattende folkemordet som fant sted mellom 1992 og 1995 i det tidligere Jugoslavia.


Signering av kontrakt Landeskogen

Aktive Fredsreiser har opprettet et ideelt selskap som har fått navnet Landeskogen Peace Center. 5. juli ble bygningen offisielt overrakt fra Byglandsfjord kommune til Landeskogen Peace Center v/daglig leder Helga Arntzen. I sommer vil det være full aktivitet med å stoppe forfallet på bygningene og tilrettelegge for et fredssenter.


Anders Gogstad

Et av våre kjære tidsvitner, Anders Gogstad, er dessverre død. Han var en engasjert mann, og aktiv både som foredragsholder og forfatter. I tillegg reiste han også som tidsvitne for Aktive Fredsreiser og han var med på flere reiseledersamlinger, der han holdt foredrag og underviste.


Prisutdeling Herje

26. november 2004 fikk hun tildelt Blanche Majors Forsoningspris fra Aktive Fredsreiser, og nå er biografien om hennes liv blant de fattigste av de fattige lansert. Boka har tittelen ”Med håp for Haiti!”, og den er skrevet av Risør-forfatteren Oddvar Schjølberg.


Tollef Larsson

På Sankthansaften ble det arrangert Fredspriskonsert i forbindelse med Risør Kammermusikkfestival. Under konserten ble vinneren av Fangenes Testamente presentert av Tollef Larsson som holdt en gripende appell. Fredskonserten var et samarbeid mellom Aktive Fredsreiser og kammermusikkfestivalen.


Marie og Daud

Norsk ungdom og flyktningungdom fra Risør og Gjerstad fikk mellom 17. til 21. juni mulighet til å lære om menneskerettigheter og flerkulturell forståelse på Fredshuset.
- Der ungdom møtes skapes ny kultur, sa kursleder Lillian Hjort til de unge kursdeltakerne.  Til sammen 22 ungdommer fra Afghanistan, Irak, Burma, Eritrea, Libanon, Tsjetsjenia og Norge deltok.


Lars Svendsen

- Kunnskap er et viktig våpen i krigen mot ondskap, sa filosof Lars Fredrik H. Svendsen da han mottok prisen Fangenes Testament 19. juni. Prisen ble delt ut for niende gang, og årets prisvinner ble hedret av en fullsatt sal på Fredshuset. Brobygging og filosofisk tenkning omkring ondskap var sentrale temaer under arrangementet.


Narvik

Aktive Fredsreiser er medlem av et nettverk av organisasjoner som alle arbeider med forskning og informasjonsarbeid om krigsminner, fred og konfliktløsning. Arrangøren for årets samling var Narviksenteret. De årlige samlingene er utgangspunkt for samarbeid og dialog mellom organisasjonene.


Ungdommer p menneskerettighetskurs

Over 20 engasjerte ungdommer har meldt seg på kurset i menneskerettigheter og flerkulturell forståelse som arrangeres på Fredshuset i juni. Det er flott at så mange ungdommer har vist sin interesse! Kurset er en unik mulighet til å bli kjent med nye mennesker i lokalmiljøet, og samtidig få kunnskap om viktige temaer.


Lars Fredrik H. Svendsen

Filosofen Lars Fredrik H. Svendsen får prisen Fangenes Testament for hans arbeid med bevisstgjøring rundt menneskelig lidelse og ondskap.
Prisen deles ut lørdag 19. juni i Risør og er en del av fredsdagene som Aktive Fredsreiser arrangerer
17.- 23. juni.


Desmond Tutu

Nobels Fredssenter i Oslo viser utstillingen Mot og Motstand - De sørafrikanske fredsprisvinnerne.  Ulike sørafrikanske kunstnere har uttrykket deres opplevelse av undertrykkelse gjennom malerier, tegninger, foto og skulpturer.


Bauta Risør

9. mai minnes vi dem som ga sitt liv for at vi igjen skulle få oppleve å leve i et fritt land. Dagen er valgt fordi det var den dagen nazistene tok livet av leder for motstandsbevegelsen på Agder, major Arne Laudal. Sammen med 5 andre motstandsfolk fra Agder ble de skutt på Trandum 9. mai 1944.


Kulturnatt

30. april ble det arrangert kulturnatt i Risør. Kunst, teater, musikk, ulike foredrag og debatter preget bybildet. På Fredshuset kunne man blant høre en presentasjon om Active for Peace – fredsklubben til Aktive Fredsreiser.

Temaet for arrangementet var lokalt og globalt engasjement. Tanken bak temaet er å inspirere enkeltmennesker til handling gjennom å formidle kunnskap om hva man kan gjøre.


Turene gir mening

Odd-Bjørn Fures kritikk av skoleturene i Aftenposten 20.04.10 har skapt stort engasjement blant elever, lærere og foreldre som reiser med oss. Aktive Fredsreiser kjenner seg ikke igjen i kritikken fra Fure og tilbakeviser påstanden om at turene er meningsløse.
Pressemelding - Turene gir mening
26.04.2010


Kristin Halvorsen: Fortsatt lov med skoleturer

Stortinget

I spørretimen i Stortinget 21.april stilte storingsrepresentant Svein Harberg (H) fra Aust-Agder spørsmål til Kunnskapsminister Kristin Halvorsen om tolkningen av gratisprinsippet og Fredsreisene.


Malariadagen 25. april

Malaria myggen

Verdens farligste dyr er en centimeter lang.  Hvert år rammes 500 millioner mennesker av malaria, minst 1 million dør av sykdommen. Denne statistikken kan reduseres betydelig ved at man får tilgang til myggnett og forebyggende medisiner.

Rundt 90 prosent av dem som blir smittet bor på det afrikanske kontinentet. Aktive Fredsreiser deler ut myggnett til sine fadderbarn via organisasjonen Sutokobas Venner i Gambia. Dette arbeidet er i tråd med FNs tusenårsmål som omhandler bekjempelse av malaria.

Verdens malariadag (ny fane)
19.04.2010


Min fars dagbok

Portrett av far

Etter mange år fant Ingar Holm dagboken til faren Thor i en bokhylle.  Dagboken gav innblikk i farens opplevelser fra fangenskapet i leirene Buchenwald, Sennheim og Neuengamme.  Thor Holm var en av flere norske studenter som ble sendt til Tyskland under 2. verdenskrig. Ingar Holm er opptatt av at farens dagbok blir formidlet videre.

Min fars dagbok
30.03.2010


Earth Hour

Lørdag 27. mars klokken 20.30 slukker Aktive Fredsreiser lyset i en time for miljøet. Byer, bedrifter, organisasjoner og enkeltmennesker verden over slukker lyset på samme tidspunktet.  Målet i år er en milliard deltakere. Vi oppfordrer alle til å bidra i å nå dette målet.

Earth hour
26.03.2010


Dans kvinnedagen

Mandag 8. mars ble Fredshuset fylt med afrikanske rytmer, tulipaner og engasjerte mennesker. Anledningen for sammenkomsten var markeringen av Den internasjonale kvinnedagen. I år er det 100 år siden første gang dagen ble markert, og siden den gang har nye generasjoner bidratt til at dagen opprettholdes.


Den Internasjonale kvinnedagen

8. mars markeres den internasjonale kvinnedagen over hele landet. Røde Kors` internasjonale kvinnekafè inviterer til åpent arrangement på Fredshuset i Risør klokken 19.00. Temaet for kvelden er "Solidaritet mellom kvinner i alle land".


Risør videregående skole - medieelever

Åtte avgangselever fra Risør videregående skole fikk en stor dose film og foto under tematuren til Berlin. De fikk med seg avslutningen på filmfestivalen i byen og utstillinger med verdenskjente fotografer.


Blanche Major på HL-senteret

Aktive Fredseiser nylanserte boken ”Jeg overlevde Auschwitz” på HL- senteret 17. februar med hovedpersonen Blanche Major tilstede. Hun mistet 33 av sine familiemedlemmer i utryddelsesleiren Auschwitz-Birkenau.


Jeg overlevde Auschwitz

Aktive Fredsforlag gir ut boken ”Jeg overlevde Auschwitz” av Oddvar Schjølberg. Blanche Major var 19 år da hennes mor og far og 30 andre slektninger ble sendt i gasskammeret i Auschwitz II - Birkenau. Blanche og søsteren mistet hele sin familie i løpet av et kvarter.

Boklandsering på HL-senteret på Villa Grande - 17. februar kl. 10.00 - 10.15


Rolf Nyboe Nettum

Rolf Nyboe Nettum, f. 17. juni 1919 - var en av de mange Tysklandsstudentene som har vært med på å gi et solid bidrag til denne delen av norsk historie.


Øystein Djupedal

Aktive Fredsreiser markerte Holocaust-dagen på Fredshuset onsdag 27. Januar. Temaet for dagen var ”Arven fra de overlevende”. Fylkesmann Øystein Djupedal var en av gjestene, han ble selv et andregenerasjons tidsvitne da han fortale om faren Reidar som satt som fange i arbeidsleiren Buchenwald under andre verdenskrig.


Aktive Fredsreiser gratulerer Skullerud ungdomsskole som vinner av Benjaminprisen 2009

Benjamin prisen

Skolen mottar prisen for deres arbeid mot mobbing, rasisme og diskriminering.
 - Elevene ved Skullerud ungdomsskole har gjort en kjempejobb for å forhindre mobbing og rasisme. Mange andre skoler kan lære av Skullerud når det gjelder å unngå at ungdom plages på grunn av hudfarge, nasjonal bakgrunn, seksuell legning eller religion, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen som deler ut prisen onsdag 27. januar, kl. 10.00-12.00 på Skullerud ungdomsskole.
Benjaminprisen deles ut hvert år til en skole som arbeider aktivt mot rasisme og diskriminering. Prisen ble delt ut for første gang i 2003. Skolen som vinner får 100 000 kr og en miniatyr av bysten av Benjamin Hermansen.

Benjaminprisen (ny fane)
25.01.2010


Holocaustdagen 2009

27. januar er det 65 år siden fangene i konsentrasjonsleiren Auschwitz ble frigjort. Samme dato markerer vi Den Internasjonale minnedagen for ofrene for Holocaust.
Aktive Fredsreiser markerer dagen på Fredshuset i Risør fra klokken 12 til ca 13.30. Stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad skal ha en appell og Fylkesmann Øystein Djupedal holder tale.


Henrik Lunde

- Skoleturene til Tyskland og Polen er det nærmeste vi kommer en vaksine mot nynazisme. Det sier Kari Helene Partapuoli som er leder i Antirasistisk Senter i Oslo. Hun støttes av sosiolog Henrik Lunde som har fulgt det høyre-ekstreme miljøet i Norge og Europa i over 20 år. Begge deler Aktive Fredsreisers bekymring over mindre bruk av skoleturer i undervisningen om Holocaust og nazisme.


FN Naturligmangfold logo

I år fokuserer FN på hele tre tema: Det internasjonale naturmangfoldåret, Det internasjonale ungdomsåret og Det internasjonale året for tilnærming mellom kulturer. Ved å fremheve disse ønsker FN at temaene vil få økt oppmerksomhet gjennom aktiviteter og tiltak over hele verden.


"Jeg overlevde Auschwitz" - ny bok utgitt av Aktve Fredsforlag

Jeg overlevde Auschwitz

Blanche har med egne øyne sett grusomhetene som utspant seg i leirene, der hundretusener av mennesker regelrett ble henrettet eller gasset i hjel. Av en eneste grunn - de var ikke av den ariske rase. I denne boken deler hun noen av opplevesene sine med oss.
Bestill boken "Jeg overlevde Auschwitz"
05.01.2010

 


Aktive Fredsreiser

Aktive Fredsreiser baserer sin ideologi på FNs verdenserklæring om menneskerettigheter, og vi forholder oss til FNs tusenårsmål 2000 - 2015 i vårt engasjement.

Vi har valgt et menneskerettighetsperspektiv for våre turer. Dette har mange årsaker, blant annet at menneskerettighetene ble til på bakgrunn av hendelsene under andre verdenskrig. Menneskerettighetene er derfor et godt pedagogisk redskap for å få elevene som er på tur med oss til å reflektere over hendelser i dag, i lys av historien.

Om oss
Sitemap

Personvern

Personvern og cookies.
Les om våre retningslinjer for cookies

Kontakt

Telefon:
(+47) 3715 3900 / 952 38 199

Epost:
kontor@aktive-fredsreiser.no

Postadresse:
Postboks 19 N- 4951 Risør

Besøks adresse:
Fredshuset, Kranveien 4B, 4950 Risør Norge
Foretaksnummer: 984 660 030
1998 -2020 © AKTIVE FREDSREISER - TRAVEL FOR PEACE