Petter Skauen

Tekst: Oddvar Schjølberg
Foto: Kirkens nødhjelp

Petter Skauen er en mann med mange jern i ilden. Han er ansatt i Kirkens Nødhjelp som spesialrådgiver for fred og forsoning. Når Norge nå i neste måned skal være vertskap og tilrettelegge fredssamtaler med de involverte parter i konflikten på Haiti, ja så er Petter Skauen en viktig brikke.

Petter SkauenHan har mange års erfaring i fredsmekling og forsoningsarbeide. Blant annet så han har arbeidet tjue år i det krigsherjede Guatemala, spesielt med sikte på å bedre forholdene for de fattige og undertrykte.
Ved siden av dette var han en sentral person for opprettelsen av fredsavtalen mellom myndighetene og geriljaen. Denne avtalen ble undertegnet i Rådhuset i Oslo den 4. november 1966 og satte punktum for den 36 år lange borgerkrigen i Guatemala.
For sin innsats som fredskaper fikk han tildelt Olavsprisen. Denne prisen gis til enkeltpersoner, institusjoner og organisasjoner i Norge som setter kristne og humanistiske verdier på dagsorden.
Siden 1998 har Skauen deltatt aktivt i dialogarbeidet mellom de to partene i konflikten på Haiti. Selv om mange vurderer situasjonen som uløselig mellom de stridende parter vil Petter Skauen og hans medarbeidere gjøre nye forsøk på å forsone partene når de går ombord i Hurtigruta i begynnelsen av mars.